1- Wat is stroom? Wordt aangeduid als Volt (V)
2- wat is ampère? Dit is de weerstand, als dit hoger is moet de stroom een grotere druk uitoefenen, hierdoor ontstaat een groter wattage
2- Wat is watt? (w) Volt x ampère
Dit is een meeteenheid.. Op elk apparatuur staat wat het vermogen is
3- KW, kilowatt. Dit is gelijk aan 1000 watt. We betalen per kWh aan de energiemaatschappij. Een oven, die 1 uur lang 2200watt gebruikt, gebruikt dus 2,2 kWh
We betalen ongeveer 0,30 per kWh. In dit geval kost deze gebruik 2,2 x 0,3= 0,66cent
4- wat is netaansluiting?
Elke woning, bedrijf, heeft een netaansluiting. Er komt 1 dikke kabel binnen en wordt gesplitst in fases. Dit kan 1 of 3 fase zijn.
Een netaansluiting wordt aangeduid als 3x16amp, 3x25amp, 3x80amp.
16amp x 220volt = 3650watt. Dit is wat je per fase mag belasten, aansluiten. Ga je hier overheen, dan vliegt de zekering eruit.
5- wat is netverzwaring?
Als je bestaande aansluiting niet voldoende is. Kan je bij de netbeheerder om een verzwaring vragen. In Nederland valt de 3x16/3x25amp in dezelfde prijsklasse. Kost ca 20euro per maand. Ga je een stap hoger dan betaal je al snel 100euro extra. Je hebt vaak een verzwaring nodig als je zonnepanelen gaat plaatsen of een elektrische auto gaat rijden, die al snel >3650wat uitkomen. Hierdoor kan je niet uitkomen met 16amp.
6- Kan je altijd netverzwaring aanvragen? Ja, echter doordat het stroomnet overbelast is. Dit heet netcongestie, filevorming op het stroomnet, wordt de capaciteit verdeeld over alle huizen en bedrijven.
Anno 2024, is de situatie dat nieuwbouw woningen, panden soms geen
7- Kan je een thuisaccu direct gebruiken?
Nee, de accu wordt met DC stroom geladen. Alle elektronische apparatuur werkt op AC-stroom (wisselstroom) om de stroom van DC naar AC om te zetten, heb je een omvormer nodig.
De standaard omvormers die enkel met zonnepaneel werkt is een 1 richtingsomvormer, DC-AC
Bij een accu, heb je een hybride nodig, omdat deze ook vanuit AC-DC moet omzetten. Dit is het geval wanneer de accu bijvoorbeeld in de wintermaanden of in de avonden de accu vanuit het grid(stroomnet) moet laden.
8- Hoe reken je de juiste thuisbatterij capaciteit uit?
Totale opwekking van je zonnepanelen x 1,5 (Zuid opstelling) x 1,2 (bij oost, west opstelling.
Jaarverbruik : 365 dagen = :2 = is ongeveer het vermogen.
Deze methode is als je een zo groot mogelijke, optimale eigen gebruik van Zonne energie wilt gebruiken
Het bovenstaande is voor een dynamisch energiecontract niet van toepassing. Hier gelden andere uitgangspunten voor.
9- Hoe reken je de capaciteit van de omvormer uit?
De omvormer is erg bepalend voor de batterij capaciteit een batterij is een grote opslag tank en wordt uitgedrukt in KWh.
Hoe snel deze accu wordt opgeladen en ontladen, is afhankelijk met de power (kW) waarmee deze wordt geladen of ontladen.
Een energie opslag systeem (EOS) kan met of zonder zonnepanelen worden gebruikt. Afhankelijk het doel en de capaciteit van je netaansluiting zal de laadt/ontlaad capaciteit bepaald moeten worden. Dus de omvormer capaciteit.
9- Wat kost een thuisaccu?
Vuistregel is dat de batterij begin 2024, 700-1000euro per kWh (opslagcapaciteit) kost. Hier komt nog de installatiekosten van de accu, omvormer en eventueel meterkast aanpassingen. (nieuwe groep, slimme meter)
1- Is een thuisbatterij veilig om te gebruiken?
De meest veilige batterijsoort, is de Lithium Lifepo4, lfp batterij. Als je een lfp batterij kiest, vormt deze als batterij geen risico. Wat het risico bepaald zijn externe factoren.
Temperatuurbeheersing, veiligheidsaspecten die het laden, ontladen reguleren, omgevingstemperatuur en variabelen zoals plaatsing (binnen, buiten, op zuidmuur).
Ook de stabiliteit van plaatsing, ruimte erom heen en kans op eventuele beschadiging.
Het gebruik van thuisbatterijen is in Nederland sterk in opkomst. Het is vrij nieuw en hierdoor worden de regels omtrent veiligheid, en eisen voor verzekering ook regelmatig bijgesteld.
Laat u hierin altijd updaten als een batterij voor thuisgebruik wordt overwogen.
2- Welke aanpassing moet je maken in je huis voor een thuisbatterij?
Je netaansluiting of je meterkast moet als eerste bekeken worden. een 3fase aansluiting, lees vermogen boven de 5000 watt, vergt extra groepen in de meterkast.
Het kan nodig zijn om ook gelijktijdig je netaansluiting te verzwaren. Je vraagt dit aan bij je netbeheerder. Voor bedrijven is dit een groter probleem, omdat het net vol zit, meestal krijgen die geen verzwaring of moeten enkele jaren wachten hierop.
2- Levensduur van een batterij?
De levensduur van een batterij wordt in eerste instantie aangeduid in aantal laadycli. Laadcyli is het aantal keer dat een batterij volledig ontlaadt. Een batterij die telkens 25% ontlaadt, en volledig oplaadt.
Heeft een cyclus van 0,25 laadcycli doorlopen. Dus 4x ontladen tot 75% = 1 cyclus.
Concreet betekent concreet dat als je een te kleine accu capaciteit gebruikt, het vaker dieper wordt ontladen en zodoende ook sneller door het aantal laadcylus bent.
Dus grotere opslagcapaciteit hoe minder laadcycli de accu moet doorlopen.
Een ander aspect is batterij degradatie. Een batterij kan sneller degraderen als deze te diep wordt ontladen, te koud wordt geladen (buiten) gebruik of in een te warme omgeving functioneert.
Personen die een elektrische auto rijden, zullen het ervaren hebben dat in de wintermaanden, de actieradius veel lager is dan in de zomermaanden.
Over het algemeen, als de juiste batterij dimensionering is gekozen, mag je uitgaan dat een batterij tot 20 jaar mee gaat. Waarbij nog 80% accu capaciteit aanwezig is.
176