Inloggen
Offertelijst

Wat is goed of slecht voor een thuisbatterij?

Geplaatst op 16-2-2024 door Isa

Temperatuur

De omgevingstemperatuur, ook wel bekend als de ambient temperatuur, is de temperatuur van de directe omgeving waarin een thuisbatterij zich bevindt. Voor een thuisbatterij is het belangrijk om te weten wat de omgevingstemperatuur is, omdat deze temperatuur invloed kan hebben op de prestaties, de levensduur en de veiligheid van de batterij.

Extreme temperaturen, zowel te warm als te koud, kunnen de prestaties van een batterij beïnvloeden. Bijvoorbeeld, bij koud weer kan de capaciteit van een batterij verminderen, waardoor de energieopslag en de beschikbare energie voor huishoudelijke toepassingen afnemen. Aan de andere kant kan bij zeer hoge temperaturen de levensduur van de batterij worden verkort en kan de veiligheid ervan in het gedrang komen.

Fabrikanten van thuisbatterijen geven vaak aan wat de optimale werktemperatuur voor hun batterijen is. Dit kan variëren afhankelijk van het type batterijtechnologie dat wordt gebruikt. Lithium-ion batterijen, bijvoorbeeld, functioneren over het algemeen het beste bij temperaturen tussen 0°C en 40°C, ideaal temperatuur van 25°C, maar dit kan per fabrikant en model verschillen.

Het is belangrijk om de omgevingstemperatuur te overwegen bij het installeren van een thuisbatterij. Het plaatsen van de batterij op een goed geventileerde locatie en het vermijden van direct zonlicht of extreme kou kan helpen om de prestaties en levensduur van de batterij te optimaliseren.


Gebruik

Het is slecht om een thuisbatterij helemaal leeg te ontladen om verschillende redenen:

1. Capaciteitsvermindering

Wanneer een batterij volledig wordt ontladen, kan dit leiden tot een vermindering van de totale capaciteit van de batterij over tijd. Dit komt doordat de chemische reacties in de batterij veranderingen ondergaan bij volledige ontlading, wat kan resulteren in structurele schade aan de batterijcellen.

2. Levensduur vermindering

Het herhaaldelijk volledig ontladen van een thuisbatterij kan de levensduur ervan verkorten. De batterij is ontworpen om optimaal te presteren binnen een bepaald spanningsbereik. Wanneer de batterij echter volledig wordt ontladen, kan dit leiden tot overmatige stress op de cellen, waardoor ze sneller verslijten.

3. Veiligheidsrisico's

Diep ontladen kan ook veiligheidsrisico's met zich meebrengen, vooral bij lithium-ion batterijen. Wanneer een batterij te ver wordt ontladen, kunnen er chemische reacties optreden die oververhitting, gasvorming of zelfs brand kunnen veroorzaken.

Daarom wordt aanbevolen om thuisbatterijen niet volledig leeg te laten lopen. Het is beter om ze op te laden voordat ze een bepaald minimumniveau bereiken, om de capaciteit, levensduur en veiligheid van de batterij te behouden.

Goede kwaliteit batterijen hebben dit softwarematig ingesteld, dit noemen we DOD (Depth of Discharge). Je kan ervan uitgaan dat 5-10% van de totale capaciteit niet kan worden gebruikt. Het is dus goed om dit bij de behoefte erbij op te tellen. Zo voorkom je dat je een te kleine accu neemt.

Service

Contact

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag +31 (0)85 - 303 43 12 info@linkenergy.nl

Gratis energiescan

Vrijblijvend advies voor het juiste energyopslag systeem Lees meer

Winkelmandje

Offertelijst

Wis filters

Filter

&nspb;

Annuleren
Bevestigen