Geplaatst op 14-5-2024 door Isa
Piekspanning en de Rol van Thuisbatterijen
Piekspanning
Ook wel bekend als piekstroom, ontstaat doordat steeds meer aansluitingen op het elektriciteitsnetwerk zelf stroom leveren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door zonnepanelensystemen, nabijgelegen zonneparken of windmolens.
Op zeer zonnige dagen, wanneer veel zonnepanelen tegelijkertijd stroom produceren, kan de spanning op het elektriciteitsnetwerk stijgen tot een niveau waarop omvormers (die zonnestroom terugleveren) zichzelf uitschakelen uit veiligheidsoverwegingen.
Als je merkt dat je omvormer uitschakelt op zonnige dagen, kun je zelf elektrische apparaten inschakelen om de spanning te verlagen. Meer eigen verbruik voorkomt dat de omvormer wordt uitgeschakeld. Het laden van een thuisbatterij is ook een vorm van verbruik en draagt dus bij aan de stabiliteit van de spanning.
Mocht je toch problemen ervaren, dan kun je een melding maken bij je netbeheerder. Zij kunnen eventuele spanningsproblemen in de wijk onderzoeken en passende maatregelen nemen. Het is belangrijk om te weten dat moderne elektronische apparatuur gevoeliger is voor spanningspieken dan oudere apparaten.
De Rol van Thuisbatterijen bij Piekspanning:
Spanningsregeling: Batterijen kunnen overtollige stroom opslaan wanneer de spanning hoog is en deze later afgeven wanneer de spanning daalt. Dit helpt om de spanning stabiel te houden en pieken te verminderen.
Onderbreking van stroompieken: Als er een plotselinge piekspanning optreedt, kunnen batterijen snel stroom leveren om de impact te minimaliseren. Dit voorkomt schade aan gevoelige apparatuur.
UPS (Uninterruptible Power Supply): Batterij-back-ups, zoals UPS-systemen, kunnen essentiële apparaten beschermen tegen spanningspieken. Ze schakelen automatisch over naar de batterijvoeding als de netspanning instabiel wordt.
Het is belangrijk om het juiste type batterij te kiezen dat het beste past bij jouw specifieke situatie en behoeften.