Inloggen
Offertelijst

Netcongestie en onbalans

Netcongestie en onbalans
Geplaatst op 16-2-2024 door Isa

Begrijp Netcongestie: De Uitdagingen van Energieverdeling

Netcongestie, ofwel filevorming op het energienetwerk, is een kritische kwestie die vergelijkbaar is met verkeersopstoppingen op de snelweg. Stel je voor dat alle huizen in Brabant staan, maar iedereen werkt in Flevoland. De snelwegen zouden voortdurend verstopt raken door het grote aantal mensen dat van punt A naar punt B wil. Dit is wat er gebeurt in ons energienetwerk: we produceren nu windenergie op de Noordzee, maar consumeren het op het land.

De uitdaging ontstaat doordat er een onbalans is tussen vraag en aanbod. Hoewel de productie van wind- en zonne-energie is toegenomen, blijft de vraag ongelijk verdeeld. Bijvoorbeeld, windenergie is overvloedig 's nachts en in de winter, terwijl zonne-energie piekt tussen mei en augustus. Echter, de vraag is vaak in de ochtend en avond. Op momenten dat de vraag naar stroom het minst is of wanneer er overproductie is op een mooie zomerdag.

Het harmoniseren van vraag en aanbod blijkt een complexe taak te zijn. Technisch gezien is het een uitdaging van formaat die nog niet eenvoudig op te lossen is. Het vereist innovatieve benaderingen en geavanceerde technologieën om dit evenwicht te bereiken in ons energienetwerk.

 

 

 

Dynamiek op de energiemarkt:

Stroom wordt gegenereerd door diverse bronnen; met import en export wordt de energiemarkt zelfs nog dynamischer. Een deel van de energie wordt voor langere periodes ingekocht, terwijl een ander deel variabel blijft, afhankelijk van de behoefte.

De diversiteit aan energiebronnen is opvallend. Hoewel zonneparken en windmolens op strategische locaties kunnen worden geplaatst, is het reguleren van nucleaire centrales en specifieke turbines ingewikkelder. Het openen of sluiten ervan is onmogelijk zonder het risico van een blackout, maar ze kunnen wel tot een minimum worden teruggeschroefd. Er worden leveringsbeloftes gemaakt, of er wordt geproduceerd op basis van bijvoorbeeld weersvoorspellingen. Regelmatig kloppen deze niet.

In bepaalde situaties ontstaat er paniek en moet overtollige stroom worden afgevoerd, wat leidt tot negatieve prijzen. Tegelijkertijd ontstaan er piekmomenten waarop de vraag naar elektriciteit stijgt, wat op het hoogste niveau wordt geregeld. Dit betekent dat elektrische auto's, die worden opgeladen wanneer de vraag hoog is, in zekere zin ook op gas rijden.

 

Deze dynamiek op de energiemarkt benadrukt de complexiteit van het beheer van energiebronnen en de noodzaak van flexibele en innovatieve oplossingen om een evenwichtige stroomvoorziening te handhaven.

De Rol van Energieopslagsystemen (EOS) voor Thuis en Bedrijven

De rol van een energieopslagsysteem thuis of voor bedrijven is cruciaal in het moderne energielandschap. Het is belangrijk om te begrijpen dat elektriciteit opgewekt wordt op het moment van verbruik. Daarom dwingt een veranderende vraag naar stroom op het hoogste niveau om te schakelen tussen verschillende bronnen.

Lokale energieopslag kan helpen om de doorstroming op het net te verbeteren, vergelijkbaar met het verkeer, op het spoor door thuiswerken of bewust om de spits te vermeiden.  We zijn dit dus al gewend, nu moet hetzelfde gedrag ontstaan met stroom.
de thuisaccu is hierin een belangrijk element, waar de gewone burger en bedrijf zelf kan bepalen.

Thuisaccusystemen vereisen wel verschillende aanpakken, calculaties, afhankelijk van de situatie:

- Geen zonnepaneel: Een accuopslag kan worden gebruikt om economisch voordeel te behalen door goedkoop laden, gebruiken en terugleveren van elektriciteit.

- Met zonnepaneel: Het maximaliseren van eigen consumptie van zonne-energie verhoogt de onafhankelijkheid. Met een energieopslagsysteem kan deze onafhankelijkheid worden verhoogd tot ongeveer 60%. Salderen, waarbij overtollige stroom wordt opgeslagen voor later gebruik, speelt hierbij een rol.

Salderen is echter niet voor iedereen van toepassing. Veel bedrijven ervaren beperkingen bij uitbreiding van het netwerk, wat de vraag naar zakelijke energieopslagsystemen vergroot. Deze systemen bieden meetbaarheid en regelbaarheid.

De rol van thuisaccu's of zakelijke batterijen is essentieel in het verminderen van netcongestie en het balanceren van de vraag en het aanbod van energie.
De uitdaging ligt in het kiezen van de juiste batterijdimensionering en het Energie Management Systeem om een maximale bijdrage te leveren aan deze problematiek, en dit tegen een investering waar iedereen zich prettig bij voelt.

Service

Contact

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag +31 (0)85 - 303 43 12 info@linkenergy.nl

Gratis energiescan

Vrijblijvend advies voor het juiste energyopslag systeem Lees meer

Winkelmandje

Offertelijst

Wis filters

Filter

&nspb;

Annuleren
Bevestigen