Een slimme thuisbatterij wordt bedoeld als een geavanceerd energieopslagsysteem voor thuis- of zakelijk gebruik. De batterij zelf is niet slim; de basisfunctie is het laden en ontladen. De batterijen zijn "slim" omdat ze zijn uitgerust met geavanceerde technologieën en functies die het energiebeheer optimaliseren, energiebesparing stimuleren en de efficiëntie van het energieverbruik verbeteren.
Kenmerken van slimme thuisbatterijen
Monitoring en controle
Slimme thuisbatterijen bieden gebruikers de mogelijkheid om hun energieverbruik en de status van de batterij te monitoren via apps of online platforms. Gebruikers kunnen ook op afstand de instellingen aanpassen en de batterij bedienen. Je kunt vaste prioriteiten instellen, zoals het aangeven welke apparatuur kritisch is en dus stroom moet krijgen in het geval van bijvoorbeeld een stroomuitval. Ook kun je apparaten zoals de elektrische auto, die een thuisbatterij snel leeg kan trekken, uit het systeem halen.
Integratie met zonnepanelen
Slimme thuisbatterijen werken vaak samen met zonnepanelen om overtollige zonne-energie op te slaan die overdag wordt opgewekt en later te gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Dit helpt huiseigenaren om hun eigen opgewekte energie optimaal te benutten en hun afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen. Vooral in het geval van dynamische energiecontracten dien je stil te staan bij de juiste softwarekeuze. Hier ligt een groot verschil tussen de merken.
Time-of-use optimalisatie
Sommige slimme thuisbatterijen zijn in staat om energie op te slaan wanneer de elektriciteitstarieven laag zijn en deze energie vrij te geven wanneer de tarieven hoog zijn. Dit stelt eigenaren in staat om te profiteren van variabele tarieven en geld te besparen op hun energierekening.
Backup stroomvoorziening
In geval van een stroomstoring kunnen slimme thuisbatterijen dienen als noodstroomvoorziening, waardoor essentiële apparaten in huis blijven werken.
Optimalisatie van het energieverbruik
Door het analyseren van het energieverbruikspatroon van de gebruiker en het gebruik van voorspellende analyses, kunnen slimme thuisbatterijen het energieverbruik optimaliseren en aanpassen aan de levensstijl van de gebruiker. Over het algemeen zijn slimme thuisbatterijen ontworpen om de energie-efficiëntie te verbeteren, de kosten te verlagen en de duurzaamheid van het energiegebruik in huishoudens te bevorderen.