De Rol van Omvormers bij Zonne-energie
Er zijn verschillende omvormers in omloop. De functie van de omvormer is de stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt als DC stroom (GELIJKSTROOM) om te zetten naar AC stroom (WISSELSTROOM), wat uit de stopcontacten komt.
Verschillende Soorten Omvormers
Er zijn verschillende soorten omvormers:
- Centrale omvormers (string omvormers)
- Micro omvormers
- Power optimizers
String Omvormer
Als de zonnepanelen in serie worden aangesloten, wordt de hele serie op één centrale omvormer aangesloten. Nadeel is dat de opbrengst van alle panelen wordt bepaald door het zwakste paneel. Wanneer bijvoorbeeld één paneel in de schaduw ligt, betekent dat de string in zijn geheel minder vermogen oplevert. De string omvormer is niet de beste oplossing als je maximale opbrengst wilt hebben.
Micro Omvormer
Is een kleine omvormer die achter elk paneel wordt geplaatst. Op deze manier kun je de opbrengst van elk paneel afzonderlijk monitoren. Ideaal om ook bij een storing direct te zien welk paneel dit betreft. De stroom die de panelen opwekken, wordt door de micro-omvormers direct omgezet in wisselstroom. De stroom komt niet in een centrale omvormer. Het zonnepaneel stroom (DC) wordt door de micro-omvormer direct in AC stroom omgezet.
Power Optimizer
Deze lijkt sterk op de micro-omvormer. Het verschil is dat bij de power optimizer de stroom niet direct omgezet wordt naar AC stroom. De stroom gaat naar de centrale omvormer. Het zorgt voor een hoger rendement per zonnepaneel.
Speciale Soorten Omvormers
Centrale Standaard Omvormer
De functie is bij een string opstelling van zonnepanelen en in geval van power optimizers om de DC stroom om te zetten naar AC stroom die elektronische apparatuur nodig heeft, wat uit de stopcontacten komt.
Centrale Hybride Omvormer
Met de komst van de thuisbatterij heb je een hybride omvormer nodig. De zonnepaneel stroom kan, afhankelijk van de wens en situatie, van zonnepaneel naar accu worden gestuurd (DC->DC). Maar ook vanuit batterij naar het stopcontact (DC-AC). Omdat het ook mogelijk is om de batterij te laden vanuit het net, moet de AC->DC omgezet worden.
Welke Omvormer Kiezen?
In geval van nieuwe zonnepaneelinstallaties, is ons advies om te kiezen voor een hybride omvormer met een thuisbatterij. Zo wordt de energieonafhankelijkheid tot wel 70% vergroot. Houd hierin een omvormer aan die 20% groter is dan de totale watt/piek (opbrengst van de zonnepaneelinstallatie).
Populaire Omvormer Merken
- Solaredge, Israël
- Enphase, VS
- Kostal, Duitsland
- Goodwe, China
- Huawei, China
- Solis, China
- Growatt, China
Omvormer Capaciteit Kiezen
Hoe groot moet de omvormer capaciteit zijn?
De omvormer capaciteit wordt bepaald naargelang de totale opbrengst van de zonnepanelen (watt/piek). Dit is het maximum wat onder de meest ideale situatie wordt bereikt, in de zuidopstelling en met de juiste hellingsgraad van ongeveer 35 graden.
In Nederland kom je nagenoeg niet aan de maximale opbrengst. In de berekening, voorstel wordt dit vaak meegenomen door de zonnepaneelleverancier die een simulatie maakt op basis van uw situatie.
Als uitgangspunt kun je nemen dat de omvormercapaciteit 90% (Oosten, Westen) tot 110% (zuidopstelling) van de totale maximale zonnepaneel opbrengst is.
Het voordeel van een kleinere omvormercapaciteit is de lagere investering. Het voordeel van een grotere omvormercapaciteit is dat bij een grotere piekbelasting, hogere zonopwekking in de zomer, met name omdat het op het zuiden ligt, maximaal rendement wordt behaald. Een te kleine omvormer zou in zo’n situatie leiden tot minder efficiëntie maar ook tot oververhitting.